Over LTK

LTK Lendeleedse Turnklub vzw


Na een kwarteeuw ononderbroken aanwezigheid binnen het sportgebeuren van Lendelede is ons doel wel gekend bij de brede bevolking: “ RECREATIEF GYMNASTIEK” organiseren voor kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar. Nieuwe trends proberen we te volgen.


Het bestuur en de trainers schuwen geen enkel initiatief of actie, om zoveel mogelijk kinderen met

LTK vzw te laten kennismaken en tevens “de algemene gymnastiek” te promoten.


Een degelijke basisopleiding en de jaarlijkse bijscholingen gymnastiek maken het de trainers mogelijk, elke week opnieuw, een “speelse en gevarieerde” turnles aan te bieden.


We werken met het nieuwe Gymstar programma om de lessen nog meer uitgebalanceerd te maken.

Tevens hebben wij een Freerunning groep en werken wij voor de kleutertjes met het nieuwe bewegingsprogramma ‘Multimove’.


Competitie is bij ons niet belangrijk. Wel het feit dat de kinderen enthousiast naar de training komen.


Om voldoende “ogen en handen” te hebben tijdens de lessen worden de trainers bijgestaan door de helpers. Meestal zijn deze jongeren nog actief als wedstrijdgymnast in de dochterclub Artgym2000 of hebben zij zelf jarenlang geturnd. Hun “kunnen” en “kennis” van de artistieke gymnastiek geeft de turnlessen een niet te onderschatten meerwaarde.LTK vzw behaalt het Q4Gym-label!
Na een grondige audit behaalde onze club met glans kwalitietslabel Q4Gym.


Q4Gym staat voor Quality in de Gymnastiek.


Het is een online kwaliteitsinstrument dat ontwikkeld werd door de GymnastiekFederatie Vlaanderen.


Tijdens een Q4Gym-audit worden zowel de aspecten van de algemene clubwerking als de werking in de zaal (recreatie en/of competitie) gecontroleerd.


Clubs die aan de vooropgestelde kwaliteitsnormen voldoen, behalen het Q4Gym-kwaliteitslabel.


Hierna vind je de commentaar die we vanuit de Gymfed kregen:Artgym2000 - wedstrijdgymnastiek


In de buurgemeente St. Eloois-Winkel wordt door de Winkelse Turn Club (WTC) eveneens “recreatieve gymnastiek” georganiseerd. Tot 2000 hadden zowel LTK vzw als WTC een eigen keurteam.


In het gezegende millenniumjaar werd Artgym2000 als dochterclub van LTK vzw en WTC boven het doopfond gehouden. Deze samenwerking is een unicum in het Vlaamse gymnastiekwereldje.

Met een zeer eigen visie organiseert Artgym2000 trainingen “Artistieke Gymnastiek Dames”.


Onder het motto “jong begonnen…is half gewonnen” worden beloftevolle meisjes na selectie vanaf het 3de kleuter vanuit LTK vzw en WTC opgenomen. Vanaf het 2de leerjaar wordt er deelgenomen aan de jaarlijkse wedstrijden. Bezoek zeker eens www.artgym2000.be.


De talentvolle “jongens” worden doorverwezen naar de gymclub in Izegem of Lauwe. Bezoek gerust eens www.gymizegem.be of www.vastevuist.be.

Panathlonverklaring - Coole Gymmanieren
De Gym Federatie ondertekende in 2005 de ‘Panathlonverklaring over ethiek in de jeugdsport’. In het charter wil men het perfecte evenwicht zoeken

tussen kinderen alle kansen geven om aan sport te doen en tussen kinderen ook het recht geven om in alle omstandigheden kind te blijven(*).


(*) Panathlonverklaring over ethiek in de jeugdsport, 3 oktober 2005.

De Gymfederatie is uiterst begaan met het welzijn van de kinderen in de gymclubs. Het tekenen van de Panathlon-verklaring was een stap in de goede richting, maar daar wou de Gym Federatie het niet bij laten. In 2008 lanceerde de federatie de campagne ‘Coole Gymmanieren’ met als doel de aandacht te vestigen op de ethische waarden in de sport, maar dit keer vertaald in een sportspecifieke en meer concrete vorm.


Ook onze turnclub ondertekende de Panathlonverklaring en stapte mee in de campagne als ‘Coole Gymclub’.


Via onder andere de affichecampagne de welke centraal staat doorheen het jaar willen we een aantal potentiële problemen tussen trainers en gymnasten ‘bespreekbaar te maken’. De affiches werden opgehangen in de DOC.